“Wszystkie przepisy z tej książki wypróbowałam na sobie. Mam tak, że musze uważać, co jem, przede wszystkim na węglowodany proste, przetworzone, obecne w chlebie. Jemy za dużo, za często i cierpimy na insulinooporność, choroby tarczycy, zaburzenia metaboliczne. W zwiazku z tym unikamy węglowodanów i rodzi się frustracja. A chodzi o to, zeby jeść chleb z takich składników, które nas budują, odżywiają i przyspieszają metabolizm” – powiedziała w poranku Siódma9 Julita Bator, autorka e-booka “Jedz chleb i chudnij”.

Co więc zamiast mąki pszennej?

“W swoich przepisach unikam mąki pszennej, która nam nie służy. Wybieram składniki, które mają dużo błonnika, który przyspiesza nasz metabolizm i poowoduje, że jesteśmy szybciej i dłużej najedzeni. Kolejnym składnikiem jest białko. Zamiast mąki pszennej używam orkiszowej, niezmodyfikowanej, która jest bardziej sycąca i strawna. Używam też mąki gryczanej, ma dużo więcej minerałów niż pszenna, płatków owsianych i warzyw. Marchewska, soczewica i ceicierzyca i cukinia też mogą znaleźć sie w naszym chlebie” – powiedziała autorka.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.