„Coraz więcej osób kocha chwasty w kuchni i wraca do roślin znanych z dzieciństwa. Czytelnicy piszą mi, że nabrali odwagi, przypominają sobie zupy z pokrzywą robione przez babcie, wysyłają zdjęcia z lasu z pytaniami o konkretne rośliny. Co roku na jesieni zbieramy grzyby, to nasz narodowy sport. Chociaż niektóre z nich trudno rozpoznać. Dzikie zioła wciąż uważamy za niewiadome, boimy się ich. A wystarczy tylko odrobina odwagi i szczypta wyobraźni do poznania czegoś nowego” – powiedział w rozmowie z Anną Czytowską Piotr Ciemny, kucharz, znawca dzikich roślin, twórca instagramowego konta @chwastyodkuchni, autor książki „Leśne gotowanie” (Wydawnictwo Znak).
Które rośliny możemy teraz zbierać w lesie? Jak zrobić leśną oranżadę i jak wykorzystać w kuchni sosnowe igły? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.